Sunday, January 31, 2010

Nak Tak??? Nak Bagi Free Je Ni

2 ♥ Comments ♥ ♥ Links to this posts ♥
Assalamualaikum..

Selamat malam semua. semoga sihat² selalu. Hm.. Kamu yang dah mandi, boleh pegi makan malam. Yang belum mandi lagi, tolong pegi mandi dulu.. Tak mandi lagi, pukul berape nak mandi? Takkan ah tengah² malam karang baru nak pegi mandi. Huhuu. Eh..yang dah makan tu, boleh terus bace blog. Jangan pegi mane². Duduk diam². Ok. Tuan punye blog ni, punye la blogwalking sane sini, blog sendiri tak terurus, dibiarkan sepi dan kosong. Ape kes?. Mesti ade yang bosan, asal jenguk sini je..takde entry baru. Asyik yang same je. Then, blah je la. Because, there is nothing to read. Ok. Abaikan patah² perkataan BI tu, macam la aku pandai sangat speaking. Hahaa. Tapi * Ceh. Ade tapi² pulak *. Nothing la. Cuma nak cakap atau lebih kepada mempengaruhi para bloggers sebenarnya, sejak join GENG BLOGGER ni kan, dunia blog tiba² jadi lebih best la. Fun. Macam dapat semangat baru je untuk terus bergiat aktif dalam dunia blog ni! Wah..dasyat! Ok. Tak faham ape aku cakap, klik je kat Geng Blogger tu, sila daftar sebagai ahli ye * Promote! * Tak rugi pun. Feel free to join us! (^__^)

Ok. Entry aku kali ni, takde ah best sangat. Cuma nak promote benda free je * Software *. Sape tak nak benda free kan..? Mungkin dah ramai yang tau, tapi ade jugak yang tak tau kan.. Ok. Jom tengok!


Monday, January 25, 2010

Lu Ade Otak, Lu Pikir La Sendiri!

9 ♥ Comments ♥ ♥ Links to this posts ♥
Assalamualaikum..

Saje je nak kongsi sikit. 'Ayat yang kite biasa dengar' dan 'Ayat yang sepatutnye diucapkan'.. Then, ade ulasan sikit. Same² la kite renungkan. Bak kate Bro Nabil RL, "...Lu ade otak, Lu pikir la sendiri!..."

Biasa dengar :
 Adik, dah masuk waktu zohor ni. pegi solat cepat.

Sepatutnye : 
Adik, dah masuk waktu zohor ni. Jom, kite solat same².

* Adik baru je 6 tahun, kalo ajak solat same²..barulah dia dapat belajar solat dengan lebih baek lagi. Kalo dia solat sorang², mungkin banyak lagi bacaan² dalam solat yang dia tak tau. Nanti, ntah ape² je dia bace. Melentur buluh, biarlah dari rebung. Ok *.

Biasa dengar :
Mak, macam sedap je diorang masak tu kan? Nanti mak masak macam tu jugak ek, kite suke la.

Sepatutnye :
Mak, macam sedap je diorang masak tu kan? Mak nak makan? Nanti kite masak kan untuk mak ek

* Asyik² mak je masak. Lepas tu selalu pulak suruh mak masak itu, ini. Sebab kite suke, kite nak makan. Eh, kalo suke..masak sendiri la kan. Huh. Kalo kite dah besar panjang, ape kate kite pulak yang masak untuk mak. Mak pun nak jugak ambik cuti masak sekali sekala, kan? *.

Biasa dengar :
Abah, bila abah nak beli rumah besar ni? Kite suke la rumah besar².

Sepatutnye :
Abah, nanti kite dah berjaya..kite nak beli rumah besar untuk abah ngan mak.

* Abah oh abah. Kite ni anak², selalu la nak suruh abah beli itu, ini. Nak rumah besar la, ape la. Tak kesian kat abah ke, kalo dia banyak duit..takpe gak. Sepatutnye, kite la yang belajar rajin² sampai ke bumi jepun..then, dah berjaya nanti..beli ah rumah yang selesa untuk mak abah, hantar diorang pegi haji ke.. *.

Biasa dengar :
Sorry ah lambat. Gua pegi tengok konsert final AF tadi. Mantap oh! Rugi bai, lu tak pegi tengok!

Sepatutnye :
Sorry ah lambat. Gua pegi surau tadi, solat berjemaah. Tenang jiwa oh! Bai, lu bila lagi nak berubah ni???

* Zaman sekarang, macam kite ni terlalu mengagungkan benda² yang macam ni. Terlalu suke dengan hiburan. Sampai kadang², tak solat pun tak pe. Hiburan lagi penting, rasa cam rugi kalo terlepas. Fuh. Dunia². Ape nak jadi ngan kite? ~ Sekadar renungan bersama, untuk penulis jugak *.

Biasa dengar :
Mak, duit kite dah abis la. Banyak sangat shopping baju². Bagi la RM500 lagi..pokai ni.

Sepatutnye :
Mak, duit mak cukup lagi ke? Kalo tak cukup, cakap ek. Nanti kite bagi..berape² je mak nak.

* Mak cop duit ke ape. Selalu sangat la kan kite² semua ni macam ni, kan? Kecik² takpe la. Dah besar, jangan ah susahkan mak, abah yang dah sedia susah tu. Sepatutnye, kite² la pulak yang bagi duit kat diorang bulan², kan?. Sebenarnye, diorang tak harap sangat pun duit kite. Tapi, kalo nak berkat hidup, berkat rezeki..rajin² la kirim duit kat mak, abah..walaupun nilai duit tu cuma RM50 je. Then, selalu² la tanye khabar diorang. Call awek boleh je. Takkan ah call mak, abah..tak boleh kot. Paling penting, biar ikhlas la *.

Biasa dengar :
Sayang, line clear ni. Takde orang ah. Jom kite ehem²......

Sepatutnye :
Sayang, kite tak boleh macam ni. Kite takut, nanti terbuat maksiat. Tuhan marah. Jom kite kawen cepat².

* Perbuatan maksiat, yakni zina..terlalu la berlambak-lambak sekarang. Lebih² lagi di kalangan muda mudi. Langsung tak takut ngan dosa. Ape nak jadi??? Tak tau ape nak cakap. Cara terbaek untuk mengelak dari melakukan zina, kawen la cepat². Jangan la buat dosa, tuhan tak suka! Lindungilah kami dari perbuatan zina Ya Allah *.

Biasa dengar :
Kite suke la online. Maen² Facebook, friendster, blogging ape sume ni.. Kite suke laa. Tak tido malam pun takpe.

Sepatutnye :
Penulis, sila pegi tido sekarang.

* ?????? *.

Wednesday, January 20, 2010

Ini Kisah Hati. Kisah Hati Yang Dah Patah 14. Kali Ni Patah Lagi. Dah Jadi 16.

2 ♥ Comments ♥ ♥ Links to this posts ♥
Assalamualaikum..

(Nak cite sikit pasal hari ni. Korang tak payah percaye sangat. Penulis selalu cakap sikit, tapi akhirnye..dia mesti tulis story panjang². Boring).

Selamat malam semua. Seperti biasa, ini cuma luahan rasa. Tak bace pun tak ape. Semangat macam dah hilang, dah terbang entah ke mane..tapi still juga nak tulis². Ini cerita, 2 dalam 1. Dalam suka, ade duka. Tak faham, tak ape la. Penulis sendiri pun tak faham (T__T) Oh. Takde mase nak ketawa, senyum² kambing ke, kuceng ke..hati banyak sedih sekarang. Penulis berada dalam keadaan emo. EMOSI tak stabil.

Pagi tadi bangun awal dari biasa. Bersiap. Pukul 7.30 pagi, ikut ayah pegi pejabat. Hm..pejabat dah makin cantik sekarang, expecially..kaunter pertanyaan. Hati banyak senang. Masuk dalam, jumpa Kak Ida (Bos besar JPIPK). Sembang², cite² balik memori time keje same². Banyak. Sekarang, cuma tinggal Kak Ida, Kak Ani dan Encik Ismail * Bos perempuan boleh panggil Akak, bos lelaki..takkan ah nak panggil abang kot. Heh. Ok ana, senyum la sikit. Tak nak ah sedih² lagi. Ok. Fine (^__^) *.

Lepas tu, Kak Ida belanja makan pagi kat RNR balung cocos. Syukur alhamdulillah. Rezeki jangan tolak. Thanks Kak Ida, semoga murah rezeki selalu. Thanks jugak Miss Lina ngan Encik Malek, sebab ajak saya sekali. Lepas makan, balik pejabat. Pegi jabatan PIPK, start ajar ape diorang tak faham. Bukan Kak Ida, Kak Hajah Patimah and Kak Haya tak tau. Cuma, time buat keje berkaitan data kualitatif tu sebelum ni..Kak Su yang banyak ajar aku. Macam mana nak buat itu, macam mana nak buat ini. Jadi, aku cuma ajar balik je ape yang Kak Su ajar. Alhamdulillah, settle * Kak Su, terima kasih banyak². Dulu, banyak ajar saya itu ini. Sebab Kak Su ngan Kak Ida tegas..maka, banyak la ilmu yg dapat saya kutip. Kalo tak, dah tentu saya KOSONG sekarang. Semoga Kak Su dapat tamat belajar dengan jayanye. Semoga jumpe lagi *.

Dah siap tunjuk ajar ape yg patut. Dah takde keje nak buat, aku turun, lepak kat bawah. Kat kaunter pertanyaan. Ayah mesyuarat..tak abis² lagi, aku malas nak balik jalan kaki. Jadi, tunggu je la kat situ sampai jam 1 tengahari. Fuh. Penat. Duduk² je pun penat tau. Sebenarnye, lebih kepada mengantuk. Nasib la, member² lame sudi datang tanye khabar. Sembang sikit².

Syukur alhamdulillah. Murah sungguh rezeki hari ni. Tengahari, Kak Hajah Patimah lagi belanja makan kat RNR. Turut join sekali, Kak Sarati ngan Kak Mun. Nak balik rumah, Kak Hajah Patimah belanja lagi sekali, buah manggis 1 kilo. Terima kasih banyak² kak, semoga murah rezeki selalu. Hati banyak senang (^__^).

Tapi menjelang petang, dah nak malam. Tibe² ati berubah jadi mendung. Hm..tak tau ape nak cakap. Sebab musababnye... Rahsia je la. Takpe la, biar la daku sorang je yg tau. Sedih. Terkilan. Ntah la, macam² rase ade. Cuba untuk tak rase kecewa ngan situasi yang di alami time tu. Aku try buat² cool, berlagak macam OK. Macam takde ape. Tapi, lupe ke? Aku kan manusia biasa. Mana la dapat lari dari rasa tu. Rasa terluka sangat². Huhuu. Ok. Then, tak pasal² time nak ambil wuduk, termenangis dalam tandas * Bilik air *. Lepas tu, menangis lagi dalam bilik. Isk..isk.. Sedihnye rase ati. Ingatkan takkan menangis tadi. Dah tak boleh nak tahan dah. Kuarkan je la semua rasa yang ade dalam ati saat tu. Harap, boleh rawat luka. Tapi, luka dalam hati..ntah la macamana nak rawat. Isk.. Tibe² rase cam dah hilang semangat. Terkilannye rase hati. Dulu, hati dah patah 14. Kali ni patah lagi, dah jadi 16 (T____T) Sedihnye.......

Ini Cerita Kosong. Harap Tak menyesal.

0 ♥ Comments ♥ ♥ Links to this posts ♥
Assalamualaikum..

Selamat malam. Dah malam, memang ah kena ucap selamat malam kan? Takkan ah nak ucap selamat pagi pulak kot. Hahaa. Ok. Tak lawak (T__T) Dah nak masuk pukul satu pagi pun. * Sekarang, sepatutnye pegi tido. Bukan terkelip-kelip mata duk mengadap depan PC. Haish. Bila la nak berubah? *.

Tujuan post entry ni, memang tak laen tak bukan, dah takde keje laen dah. Haha * I memang tak de keje (T__T) *. Kebosanan yang melanda diri penulis, menyebabkan tangan kanan dan kirinya mula bergerak, menekan-nekan papan hitam berhuruf, bernombor dan segala macam simbol aneh ini dengan rakusnya. Tanpa mengambil peduli, adekah manusia² yang akan dengan simpatinya meluangkan sedikit masa untuk membaca entry kosong ini. Oh. Ok. Aku dah mula merepek, tak faham satu ape pun.

Nak cakap ape pun tak tau. Insaf la. Isk..isk.. Selalu je suka² buang masa tulis menda tak berfaedah. Kalo pegi bace zikir ke, bace quran ke, buat solat tahajjud ke ape ke..dapat gak pahala * Ye, tau takpe (T__T) *. Ok la. Nak cakap pasal semalam sikit. Dalam kul 12 lebih semalam, tibe² je IP Tawau ni takde api. Api? Er..orang terengganu sebut, takde api. Takde api means, takde letrik / takde karan. Aku yang time tu tengah syok layan blog Brother Hamka dengan adik, (Klik kat sini, KeretaMayat. Pesanan sikit : Dia cakap, kalo tak solat, jangan baca blog dia!). Ok, sambung. Terus kami gelabah. Gelap beb. Gelap. Gua takut gelap oo. Tak nampak ape! Huhuu. Nasib baek ade adik, kalo tak..memang aku terus lompat atas katil, menyorok dalam selimut!

Jadi malam semalam, menumpang la diri ini tido bilik adik. Berdua kan lebih baek. Hahaa. Ok, sebenarnye bertiga. Tapi adik ain dah tido dari pukul 8 lagi dah. Tapi punye la malang sikit nasib aku, sampai pukul 3 pagi pun aku masih tak tido² lagi. Tak tau la kenape, mata tak mengantuk. Atau mungkin sebab gelap sangat, memang tak nampak ape. Lagipun, selama ni..aku tido tak pernah tutup lampu. Sejak eksiden motor, 2005. Lepas pukul 3 tu, baru la aku dapat tido. Bangun subuh pagi tadi, masih takde karan . Fuh. Lepas solat subuh ape semua, sambung tido balik. Haha. Bagus punye perangai (T__T) Dan syukur lah, tak lame lepas tu, karan dah ade balik. Alhamdulillah. Harap², malam ni..tak la jadi macam semalam. Ok. Cerita dah habis, sekarang pembace semua boleh pegi masuk tido. Jangan lupe basuh kaki, Ok. Bace doa tido sekali. Nak mimpi best, pegi ambik wuduk dulu. Eh, lupe nak tanye...

Ape yang anda dapat dari cerita di atas??? Kosong kan? Huhuu. Terima kasih kerana sudi buang masa untuk bace. Hahaa. Sorry la, memang tak tau pun nak story pasal ape. Salahkan tangan ni sebab gatal sangat nak menaip (^__^) Ok. Selamat malam semua. Tido baek² yer. Tataa.

p/s : Sila la lawat blog Brother Hamka (Kereta Mayat), tak rugi. Blog dia memang best sangat. Banyak unsur² nasihat, mengajak kite ke arah kebaikan. Same² la kite muhasabah diri, ok. Tapi sebelum bace entry² dia, sila la rujuk dulu peraturan² yang ade kat sebelah kanan blog dia. Ok, take care semua.

Monday, January 18, 2010

Suka Suka Nak Cakap

0 ♥ Comments ♥ ♥ Links to this posts ♥
Assalamualaikum.

Tak tau pun nak story pasal ape ni. Rasa macam banyak nak taip, tapi ntah la ape. Ok, murid² semua. Hari ni Cikgu nak ajar ABC. Suke tak? (T_____T) * Hahaa. Berangan jadi Cikgu Tadika kejap *.

Ape ek?? Sejak tak keje dan pegang status penganggur ni, aku cuma lepak kat rumah je. Online. Tu je yang aku tau. Then, jalan² kat blog orang. Bace..bace..bace..sampai naek bosan. Hahaa. Sebenarnye bukan bosan, tapi mata aku sakit daa, asyik mengadap PC je. Nanti kena pakai cermin mata, baru tau.

Insya'allah, kalo ade rezeki. Nanti, aku boleh masuk keje balik. Bukan keje kat pejabat macam hari tu. Tapi, keje kat koperasi kafeteria, macam awal tahun lepas. Tak tau la apesal, tapi..ustazah yang tanya, aku nak keje balik tak ngan koperasi. Aku cakap la OK je. Daripada tak de keje, baek la ade keje kan? So, kalo takde halangan..bulan depan aku dah boleh start keje dah.

Driving class? Ntah la. Dah sebulan lebih aku tak pegi. Last sekali pegi, masa ambik test komputer kat Sabindo Plaza. Lulus. Then, aku masih ade class lagi, bengkel kalo tak silap. Abis je bengkel, baru boleh dapat lesen L and start belajar drive. Huhuu. Tak tau la bila baru nak menapak ke sane ni. Nak kena bayar lagi. Aku pokai la sekarang. Haish. * Bro, tolong belanje adikmu ni, kesian kat dia. Hahaa (T_____T) *

Tadi pagi, Kak Ida ade call aku. Dia ajak aku datang pejabat hari rabu ni, nak  mintak tolong aku ajar Kak Norhaya berkenaan ngan SPSS, bahagian keje Kak Su. Sebab Kak Su pun dah takde, pegi sambung belajar. Dia cakap lagi, rindu lama tak jumpa. Ye la, lepas berhenti hari tu..aku terus bawa diri ke Terengganu * Konon² la kan. Langsung takde unsur² merajuk di sini ye. Dah memang aku nak balik kampung pun, kebetulan dah tak de komitmen, ape lagi..bla la kan? * Sebulan lebih aku di Terengganu, sebulan lebih itu jugak la aku menyepi. Takde contact² bos dah. Bagus punye pekerje kan? (T_____T)

Sepanjang tahun lepas, bermula dari Januari hinggalah Disember, aku bebas dari Dunia Percintaan. Nak ucap tahniah ke, nak ucap takziah ye? Ntah la, ape la sangat ade pade cinta, kan?. Tak tau kenape aku lebih rela memilih SEPI. Kadang², rasa macam aku masih lagi tak dapat lupa budak lelaki yang aku mula kenal start dari darjah enam tu. Rasa macam.. Macam ape, ntah la. Kalo ditolak kisah cinta kami yang tak sampai pun sebulan pada September 2008 tu, maka..dah tiga tahun la aku pegang status single ni. Maybe, single is simple and better than couple. I said, maybe. Tahun ni? Wallahu'alam.

Selamat Hari lahir, Ayah.

0 ♥ Comments ♥ ♥ Links to this posts ♥

 Isnin, 18 Januari 2010 * 18 Januari 1961 *
Selamat Hari Lahir, Ayah * Mohd Hanafiah Bin Yusof *

Sunday, January 17, 2010

Save Your Money Again. Repair Your Sony Ericsson.

2 ♥ Comments ♥ ♥ Links to this posts ♥
Seperti yang sume orang tau, handphone jenama sony ericsson ni, kos repair dia mahal sikit berbanding handphone nokia. Laen² handphone aku tak tau. Kalo hantar kat kedai untuk format atau program semula, paling kurang pun mesti nak kena bayar RM50 or maybe RM80. Kan? Tolong betulkan kalau aku salah.


Jadi, hari ni..aku nak kongsi la ngan korang macamana caranya nak repair sendiri handphone sony korang tu tanpa hantar kat kedai. Tapi, kalo rosak skrin / LCD, bateri, keypad tak berfungsi ke ape ke, cas tak masuk, sound tak boleh dengar..bla..bla..bla..yang tu tak dapat la nak tolong, sure kena hantar kedai. Kerosakan yang dimaksudkan kat sini......

Ok. Macam ni la, nak explain panjang lebar pun, tak berape pandai ni. Sebab ni pengalaman aku sendiri. Hari tu, sony ericsson cyber-shot aku ade probs sikit. Tiba² dia buat hal. Dapat hantar mesej, tapi tak dapat terima mesej. Faham? Maksudnye, kalo kite hantar mesej kat sape²..mesej tu sampai kepade penerima tu. Tapi, kalo penerima tu reply, mesej tu takkan sampai kat kite. Memang tak dapat punye la. Tu je masalahnye, tak dapat terima mesej.


Pening jugak la kepala aku pikir kenapa jadi macam tu. Nak kata masalah setting, semua dah betul. Aku tak de kacau ape² pun. Dan, aku dah try format sendiri..tapi still jugak macam tu. Nak kata masalah simcard, pun tak jugak. Sebab, kalo pasang simcard kat handphone laen, dia ok je.

Rujuk kawan, dia cakap aku kena programkan semula handphone tu. Tak laen tak bukan, kena hantar kedai la kan. Masalahnye, sebelum ni dah pernah jadi macam ni. Aku hantar la ke kedai dan kena bayar RM50 untuk programkan semula handphone tu. Then, bila jadi balik. Rase cam rugi pulak nak hantar lagi sekali untuk masalah yang same. Jadi, aku try la dapatkan maklumat kat internet macamana nak repair handphone sendiri. Then, aku jumpe la penyelesaiannye. Tak payah la hantar pegi kedai, bazir duit je kan.

Kat internet ni, macam² maklumat boleh dapat..yang penting, usaha je lebih sikit. Meskipun tak faham sangat bahasa inggeris * Macam aku ni la. Huhuu (T__T) *, buat² je la faham. Tak pun, belek je kamus..bukan susah. Kan? Lari dari topik sikit. Hahaa.

Ok. Bagi kerosakan laen, boleh try jugak cara ni. Contoh kerosakan :
  • Tak dapat buat panggilan atau sebaliknye
  • Selalu hang, tak pasal² dia restart sendiri
  • Tak dapat nak play MP3
  • Dan laen² yang sewaktu dengannye la (Program sahaja)
Sebelum mula. Pastikan korang ade wayar USB untuk sambung handphone korang tu ke PC, tau kan? Good (^__^). Pastikan juga, ade internet connection.

Dah sedia. Ok. Here we go. Sebenarnye, korang perlu UPDATE je handphone korang tu. Cukup simple. Tapi, makan masa sikit la. Lepas dah update, insya'allah, handphone korang akan OK balik. Tak de ape² kerosakan pun boleh update jugak. Lagi bagus. Bak kata SONY ERICSSON;

"...Updating your phone means better performance, new applications, the latest features, and less problems. It’s free and it’s our commitment to giving you the best Sony Ericsson experience. Updating is simple. Just download the free Update Service application and follow the instructions...".

Macamana nak update? Kat mana nak dapatkan aplikasi update service tu? Ok. Pegi kat website ni, SONY ERICSSON.

Langkah-langkah seterusnya :
  • Pilih jenis telefon
  • Klik Download Now
  • Save File
  • Install file yang dah download tadi ke PC
  • Dah install. Ok. Boleh mula run aplikasi tu (Sofware Update or Update Service Setup).
  • Ikut je la arahan yang dia bagi tu. Tak tau dah nak explain macamana (^__^)
  • Lupa nak cakap, pastikan korang dah backup dulu data² yang ade dalam handphone korang tu. Nanti bila dah update, semua data² yang ade dalam handphone akan hilang (Simcard ngan Memory Card tak terjejas, don't worry). 
p/s : Wish you, semoga berjaya la. Tak faham, boleh tanya. Ok. Take care..

Cara² Format PC. Save Your Money.

4 ♥ Comments ♥ ♥ Links to this posts ♥
Assalamualaikum..


Sebelum ape², nak cakap dulu. Entri ni khas bagi mereka yg tak tau macamana nak format PC sendiri. Ye la, mungkin dah ramai yg tau. Tapi, ade jugak yg tak tau kan. Dan sebenarnye * Pinjam title lagu Yuna jap *, dan sebenarnye.. Aku pun tak de ah pandai sangat pun. Baru² jugak belajar ni * Bajet pandai (T__T) *. Jadi, kalau ade salah silap harap dimaafkan. Selain dapat tambah ilmu cara nak format PC, dapat la jugak save duit korang kan, daripada hantar kat kedai..entah berape pulak nak kena bayar.


Intro. Panjang ni, tak nak bace pun takpe. Hahaa. Save your times, klik kat sini.


Aku ni, kalau ngan komputer, aku memang jenis yg hyperaktif sikit. Suke klik sane, klik sini. Suke bongkar sane, bongkar sini. Install itu, install ini. Bla...bla..bla.... Kalau boleh, semua aku nak tekan. Biar aku tau, yang tu fungsinye ape. Yang ni fungsinye ape. Bab kate orang, nak seribu daya, tak nak seribu dalih. Satu lagi, usaha sampai dapat * Ade kaitan ke?? Hahaa * Tapi kadang², yang aku dapat adelah 'usaha sampai rosak'. Hahaa lagi sekali (T__T) . Dan untuk kali yang ke berape entah, hari tu PC aku rosak lagi * Again?? Oh no! Tapi, aku berpuas hati jugak la. Sebabnye, aku yang rosakkan sendiri. Kalau orang laen yang rosakkan, memang nak kena ah dia tu! *


Rosak yang aku maksudkan disini, sebenarnye 'hang'. PC aku tak dapat nak berfungsi seperti biasa * Sape suruh kau gatal tangan sangat? * Dan aku malas nak explain secara terperinci, sebab aku pun tak tau nak explain macamana. Yang aku tau, dah takde jalan laen kecuali FORMAT. Biasenye, aku akan rujuk ngan ayah dulu * Rujukan terbaek, bagi aku la *. Buat muka kesian, jumpe ayah. Then cakap, "...Ayah, komputer kite rosak. Pegi la tengok jap, ape rosak...". Selalunye ayah akan cakap dia sibuk, banyak keje. Tak de masa, nanti esok lusa la baru dia pegi check ape rosak. Selalunye jugak, dia akan membebel, marah², ape aku buat ngan PC tu sampai selalu rosak. Terkulat kulat la aku kat situ tahan telinga. Dan hari tu, macam biase, aku dapat jawapan yang same. Huhuu.


Oleh kerana tak puas hati, aku pegi bilik adik. Pinjam PC dia. Online. Search kat google, cara-cara nak format PC. Then, aku jumpa entri yang berkaitan FORMAT PC/HARD DISK kat website ni, SembangKomputer. Dengan rase terujanye, aku pun ikut la ape yang di ajar kat website tu. Dan kali ni, alhamdulillah, aku usaha sampai dapat. Fuhh. More experience la. So, sape² yang nak belajar..boleh la pegi timba ilmu kat website tu. Tapi, kalau nak praktikkan ilmu tu, biar la korang betul² faham dulu. Jangan maen redah je, karang rosak PC kan..aku pulak yang dipersalahkan. Huhuu.. Selamat Mencuba.


p/s : Thanks to adik Rashidah sebab bagi info macamana nak buat simbol ni ² * Kuasa dua *.

Fly To Terengganu. Then, Sabah

2 ♥ Comments ♥ ♥ Links to this posts ♥

Friday, January 15, 2010

I'm Back

0 ♥ Comments ♥ ♥ Links to this posts ♥
Assalamualaikum w.b.t...

Pagi yg gelap. Sebab sekarang dah pun pukul 2.04 minit pagi. Bukan 'Pagi yang gelap' yg Band Hujan nyanyi tu, ok. Bukan. Then, pagi yg gelap ni..seperti biasa, budak ni masih tak nak tido lagi. Why? Don't ask me why. I punye suke la. Huhuu.

Setelah sekian lame menyepi, kini saye kembali meneruskan perjuangan dalam bidang..dot..dot..dot. Merepek ape ni? Haha. Okeh. Skemanye ayat. Sebenarnye dah lame balik rumah kat tawau ni, cuma tak berape semangat nak update. Jadi, biarkan je la blog ni terus bersawang dan bersawang. Sekarang ni je, tibe2 rase cam dah start nak menulis balik or maybe merepek kot. Hehe. Tapi kan, bila lame tak menulis ni * I mean menaip la * tibe2 rase cam kekok je nak menulis balik. Cam pelik je. Nak pakai kata ganti diri 'aku' pun rase cam pelik. Macam selesa lagi nak pakai perkataan 'saye'. Why aa..? Huhuu.

Hari ni dah masuk 15 Januari 2010. Tak terlambat lagi kot, so.. Selamat Tahun Baru * 2010 * buat semua. Semoga tahun 2010 ni, lebih bermakna dari tahun2 yg dah lepas. Tak kira la ape pun dugaan dan cabaran yg bakal mendatang, tempuhilah dengan tabah. Yakinlah dengan kemampuan diri dan terus berusaha. Semoga berjaya (^__^)

Jumaat, 8 Januari 2010. Seawal jam tujuh pagi, aku ngan keluarga mak sedara dah mula bergerak ke Lapangan Terbang Kuala Terengganu. Flight aku ke LCCT, pukul 8.20 minit pagi. Sepanjang perjalanan ke airport, sedikit sebanyak aku dah mula rase sedih. Then, rase cam nak nangis. Then, dah nangis dah. Dalam hati je la. Heh. Sedih sebab dah nak tinggalkan Bumi Terengganu Terchenta. Sedih sebab dah nak tinggalkan sedara mara tersayang, terutamenye Adik Asya or Acha yg comel sangat sangat. Sedih sebab dah tak dapat lagi nak makan makanan Terengganu yg sedap sedap sedap lepas ni. Sedih sebab bla..bla..bla.. Banyak sedih la. Huhuhuu (T______T)

Sampai LCCT lebih kurang pukul 9.15 minit pagi..kalau tak silap la, dah lupe dah. Flight seterusnye ke Tawau, pukul 3.30 minit petang. Punye la lame lagi, aku yg terbosan keseorangan pun mula la terkontang kanting membawa diri ke sane sini. Huhu. Call abang, tak jawab. Buzy kot, lagipun dia keje. So, menunggulah aku sampai bosan tak tau nak buat ape dah melainkan duduk je di kerusi sambil memerhatikan manusia manusia yang lalu lalang, tak sempat nak berkenalan mintak phone number ke ape, sebab diorang pun lalu lalang je kan. Heh (^__^)

Sampai Tawau dah pukul 7 malam. Ayah datang ambik. Sampai je rumah, terus makan, mandi, solat, kemas2 pakaian sikit. Then pukul 8.30 minit malam, kami mula bertolak ke Kota Kinabalu. Macam tak logik je kan, baru sampai rumah, then jalan lagi ke KK. Huhu. Letih tak payah cakap la, tapi aku tetap jugak nak ikut family pegi ambik adik yang study kat Matrik kat terminal feri KK esok (9 Januari 2010). Dia cuti lebih kurang dua minggu. 10 Januari, kami bertolak balik ke Tawau. Tapi tak de la sampai Tawau pun. Sebab ayah letih drive, kami singgah Sandakan. Tido kat Sandakan satu malam. Then esoknye, 11 Januari baru meneruskan perjalanan ke Tawau.

Motif aku cite panjang2 tak hengat ni? Sekadar nak update je. Hehe. Aku kalau dah mula menulis, macam ni la jadinye. Mulanye, nak taip pendek2 je, last2 panjang jugak jadinye. Ok la. Nak tido dah. Mata dah sepet dah ni (=__=). Korang pun dah nak blah sebab bosan. So, Bye Bye. Jumpe lagi laen entry ek. Take care. Gambar? nanti la ade mase baru upload.