Sunday, August 04, 2013

Update* Kek Coklat Moist Kukus / Bakar-Pun-Boleh :P

5 ♥ Comments ♥ ♥ Links to this posts ♥
Assalamu'alaikum w.b.t. Salam Ramadhan Al-Mubarak.

Alhamdulillah, dah hampir sebulan kite puasa..dah dekat nak raye dah. Sikittt je lagi haa. Syukur sangat-sangat sebab tahun ni aku dapat menyempurnakan ibadah puasa ni bersama-sama dengan family terchentaa. Alhamdulillah ^____^ i'm so happy!

Okeyy. Seperti tajuk kat atas tu. Today, I want to share this recipe..moist chocolate cake kukus. Eh. Tak nak kukus?? Don't worry, bakar dalam oven pun boleh. Memang asalnye kek ni bakar dalam oven pun. Tapi disebabkan aku takde oven, so..why not try something different. Kukus. Hasilnye same je, maybe yang kukus ni lagi lembap kot.

Oh. Lupa nak cakap. Resipi ni aku ambik dengan member time aku duduk maktab dulu, tahun 2007 kalo tak silap. Member aku ni suke buat kek, kekadang kalo pegi rumah dia..ade je kek ni. So, aku mintak la resepi dengan dia. Aku rasa kek ni sedap sangat..sebab tu la sampai sekarang aku still simpan resepi ni. My feveret! Moist, kurang manis. Hahaa. Sedap laa. Tapi aku buat tak tau la sedap ke tak ~____^

Huh. Banyak pulak celoteh aku ni. Okey. Ni resepi. KEK COKLAT MOIST KUKUS.






BAHAN-BAHAN ;


  • 50 gram serbuk koko / setengah cawan (jenama van houten atau apa-apa la)
  • 250 gram gula kastor / 1 cawan
  • 250 gram tepung bluekey / 2 cawan (kotak dia kaler pink, yang ade serbuk penaik)
  • 250 gram mentega / 1 cawan
  • 4 biji telur (pecahkan siap-siap dalam mangkuk)
  • 1 gelas susu segar (jenama dutch lady, fresh milk kotak kaler hijau tu)

Okey, cara-caranya..sebenarnye aku lupa. Aku cuma simpan resepi je, cara-cara ingat ingat lupa dah. Haha. Tapi...takde hal la. Ikut ni. Tapi jangan lupa, pegi panaskan periuk kukus tu dulu. Nanti senang, dah siap acuan terus boleh kukus.


CARA-CARA ;

  • Serbuk koko dengan tepung bluekey campurkan dalam satu bekas. Gaul sebati. Letak tepi dulu.
  • Campurkan gula kastor dengan marjerin (dalam bekas lain, bukan bekas serbuk koko tadi). Gaul sebati. Guna mixer.
  • Masukkan telur sikit-sikit. Gaul sebati.
  • Masukkan fresh milk, sikit-sikit sampai habis segelas. Gaul sebati.
  • Masukkan serbuk koko yang dah dicampurkan dengan tepung bluekey tadi tu. Sikit-sikit sampai habis. Gaul sampai rata, sebati.


Ni hasilnye. Acuan yang dah sebati ^____^

  • Sediakan loyang. Sapu marjerin sikit kat loyang tu, bagi rata..supaya nanti kek yang dah masak tak melekat dekat loyang.
  • Then, tuangkan acuan kek ni ke dalam loyang.
  • Sedia untuk dikukus. 45 minit je okey. Api jangan kuat sangat. sederhana je.
  • Selepas 45 minit, pegi check dah masak ke belum. Tau tak cara nak check macamana?? Ambik sebatang lidi sate, cucuk kat kek tu..kalo kek tu tak melekat kat lidi. Dah masak la tu. Boleh angkat. Api dapur gas tu jangan lupa tutup pulak. Safety first!


Yeaayy! Ini hasilnye ~____^ kat tengah tu tak berapa nak cantik, ade garisan
keliling sebab air dari penutup periuk kukus tu menitik kot..huhuu. And,

ntah la nape kek tu tak berapa nak kembang. Tapi, time bakar dalam oven dulu
elok je kembang..


Okey. Seterusnya. Bahan-bahan untuk siram kat atas kek tu. Pandai-pandai korang je la, bolehh??? ^____~ hihii. Aku takde resepi tu. And..aku tak pandai buat pun. Tapi disebabkan adik dua orang kat rumah ni beriya-iya nak suruh buat jugak. Maka aku terpaksa try and error. Haha. Takde error-nye. jadi je haa. Ambik resepi ni.


BAHAN-BAHAN ;

  • 1 sudu marjerin
  • Setengah cawan - 1 cawan serbuk koko (pandai-pandai adjust okey)
  • Setengah cawan susu pekat manis (ni pun same, pandai-pandai la adjust)
  • Susu cair (ikut la nak letak banyak mana)

CARA-CARA ;

  • Panaskan marjerin dalam periuk.
  • Masukkan susu pekat, susu cair. Kacau-kacau.
  • Masukkan serbuk koko, sikit-sikit.
  • Then, pandai-pandai la ye..adjust rasa tu. Jangan terlampau manis, jangan terlampau tawar and jangan terlampau pahit. 
  • Dah masak, boleh la tuang kat atas kek tu.


^____^ yummy


Pastu, kek yang dah siap tu..boleh laa simpan dalam peti, bukan bahagian sejuk beku okey. Tak letak dalam peti sejuk pun takpe. Tapi simpan dalam bekas bertutup la. And, aku lagi suka potong kecik-kecik. Masukkan dalam bekas / tupperware, pastu baru siram coklat cair tadi tu. Biar rata semua. Then, simpan dalam peti sejuk. Esok-esok boleh makan lagi. Tapi kann..better tak payah siram coklat cair kalo nak simpan dalam peti, tunggu nak makan baru masak and siram. Lagi satu, kalo simpan dalam peti..keluarkan awal sikit kalo nak makan. Sejam atau 2 jam sebelum makan ke. 


Hahaa. Ni potongan tak berape nak cun.


Sekian, sape-sape berminat, nak try..sila sila. Nanti hari raya, boleh hidang kat tetamu. Okeyy, Salam Aidilfitri. Maaf Zahir Batin.

Thursday, June 06, 2013

Semua orang ada cerita. Ini cerita saya. Putus cinta? Mari muhasabah diri.

0 ♥ Comments ♥ ♥ Links to this posts ♥

Assalamualaikum w.b.t.

Sejak dari hari perpisahan itu, ada sesuatu yang membelenggu perasaan ini. Hari semakin hari, walau masih ada sisa sayang yang berbaki..ada sesuatu yang mencengkam rasa. Satu perasaan yang memujuk agar aku lupakan dia. Lupakan tentang cinta. Aku pujuk hati yang patah. Agar terima, ini takdir antara kami. Pasti ada hikmah.

Masih ramai yang tak sedar. Percintaan. Bukanlah kebahagiaan yang sebenar. Ada banyak keburukan. Apa guna cinta tanpa ikatan yang halal? Bahagiakah? Sedangkan, semua daripada kita tahu yang hubungan antara lelaki dan perempuan jika tidak melalui sebuah proses perkahwinan, pastinya lebih banyak dosa dan maksiat yang kita perolehi. Kita semua ni manusia biasa, yang selalu tewas dengan nafsu. Terlalu mudah. Iman rapuh. Jangan tipu diri sendiri, jawab dengan jujur.

Berubahlah dan bertaubatlah kepada Allah S.W.T. Tinggalkan apa yang salah. Carilah redha Allah (Ya Allah Ya Tuhan ku, sesungguhnya Engkau-lah tujuan kami dan hanya redha-MU lah yang kami harapkan. Aamiin).

Sejak episod cinta antara aku dan dia berakhir, aku benar-benar serik. Aku hilang rasa ingin bercinta. Aku banyak berfikir. Tentang pengajaran dari percintaan itu. Kenapa perlu bercinta? Kenapa? Kenapa tak kahwin je terus? Kalau nak kenal hati budi, berkawan je pun dah cukup. Tiada apa yang lebih baik daripada perkahwinan.

Couple? Lebih banyak menjerumuskan diri kita ke arah maksiat yang berleluasa. Tanya diri sendiri, betul atau tidak. Seronokkah menggalas dosa yang semakin menggunung? Sampai bila? Sampai satu masa, kita semua akan mati. Hidup di dunia ini, cuma satu persinggahan. Sedarkah? Muhasabah diri. Dan marilah perbetulkan diri. Tinggalkan hubungan cinta yang tiada kesudahan. Bersabarlah. Besar ganjaran bagi orang yang sentiasa bersabar.

Single? Lebih banyak kebaikan. Memberi kita ruang untuk menjadi orang yang lebih baik. Sentiasa berfikir. Sentiasa muhasabah diri. Banyak ruang untuk baiki diri. Dan percayalah, jodoh pertemuan itu Allah S.W.T yang tentukan. DIA lebih mengetahui apa yang terbaik untuk kita. Bersabarlah. Berusahalah menjaga diri sebaik-baiknya.

Sejak perpisahan itu. Aku masih mengorak langkah seperti biasa, menghadiri kuliah, menyiapkan assignment dan tugasan-tugasan lain, menjawab soalan-soalan exam dan memperolehi keputusan yang lebih baik berbanding sebelum ini. Berjaya juga menjalani latihan praktikal dengan baik. Dan, akhirnya kembali ke pangkuan keluarga yang tercinta. Meski ada sesuatu yang telah berubah. Takdir.

Alhamdulillah. Syukur kepada Allah yang telah membuka pintu hati ini untuk berubah walaupun belum sepenuhnya, membuka mata tentang keburukan bercinta tanpa nikah, memberi kekuatan untuk aku meneruskan cita-cita. Alhamdulillah. Permulaan yang baru memang ternyata sukar, payah. Berlagak la seperti biasa walau pedih di hati hanya tuhan yang tahu. Berlagak seperti tiada apa yang berlaku terhadap hati yang pernah disakiti. Sentiasa ukir senyuman dan pujuk diri agar sabar. Insyaallah, lama-lama pasti biasa.

La Tahzan. Selamat memulakan kehidupan yang baru. Mudah mudahan sentiasa di bawah lindungan Allah S.W.T. Ingat. Setiap apa pun yang berlaku, pasti ada hikmahnya.. :-)

Wednesday, November 21, 2012

Thursday, November 08, 2012

Contest I Choose To Wear Hijab

10 ♥ Comments ♥ ♥ Links to this posts ♥
Assalamu'alaikum w.b.t. Selamat malam semua. Salam malam jumaat.

Haa...tengok tajuk kat atas tuu.. ^____~

Okey, hai Salwa Ismail ^____^ Saya join contest awak ni. Salam perkenalan. Saya terbaca pasal contest awak ni melalui blog fatin diana.

Saya pernah join sekali je kot dulu contest berkaitan gambar jugak..boleh tengok kat SINI. tapii tak menang pun. Haha. Okey, kali ni, nak try lagi sekali laa. lagipun, tajuk contest sangat sangat la menarik. Hadiah hadiah yang ditawarkan pun sangat laaa menarik jugak ^____^ dannn, bagi saya..contest ni menarik sebab kite boleh share cara seseorang tu pakai tudung, berhijab. Maklum la, banyak sangat cara pemakaian tudung sekarang ni, macam macam style ade. Maybe, daripada contest ni, ade mana mana kaum kite yang belum lagi bertudung tu, tiba tiba terbuka pintu hati untuk bertudung dan terus kekal bertudung. Insyaallah. Aamiin.

Oh. Sorry Salwa, panjang pulak intro. Hee ^____~

Okey, bagi sape sape yang berminat nak join contest ni, boleh laa singgah ke blog Salwa ye. Klik banner kat bawah.




Antara hadiah hadiah yang ditawarkan oleh pemilik blog / contest ;


1st prize
RM50
Maxi skirt 
Bawal plain 
Review blog


2nd prize
RM30
Maxi skirt 
Review blog


3rd prize
RM20
Bawal plain 
Review blog


3 saguhati

Bawal plain (sehelai setiap seorang)
Review blog

Dan...........tarikh tutup contest ni ialah pada 7 Disember 2012. Sebulan je. Haaa..cepat cepat la join.

Syarat syaratnya mudah je..

Buat entry bertajuk "Contest I Choose To Wear Hijab" dan letak banner di atas

Letak gambar yang korang pertaruhkan

Okey Salwa, ni gambar yang saya pertaruhkan. Lebih takpe kan...hee..





# Rupa paras bukanlah ukuran untuk menentukan sama ada seseorang itu cantik atau tidak. Tetapi, ukurlah HATINYA. Cantik hatinya, cantiklah orangnya ^____~

Wednesday, November 07, 2012

JOM MASAK : BUBUR NASI + BILIS PEDAS

3 ♥ Comments ♥ ♥ Links to this posts ♥
Assalamu'alaikum semua.

Haii...semua sihat kan? Hujan hujan ni, asyik laparrr je. kejap kejap makan, kejap kejap makan. haih T____T dah makin gemuk dah ni haaa. Ggrrr..

Okey, ni resepi kedua aku nak kongsi ngan korang selepas nasi goreng cina hari tu. Kali ni, aku bagi resepi bubur nasi yang memang simple sangat sangat nak buat tapiii sedap! Hahaa. Angkat bakul sendiri nampak. Huhu. Sebab aku memang fanatik ngan bubur nasi, nasi air...lalalaa ^____~

Okey, aku malas nak cakap banyak. Ni gambar, and kat bawah tu resepi..okey?




BAHAN - BAHAN BUBUR NASI :

  • 1 pot beras / sukatan (basuh macam biasa, kalo nak buat banyak, buat 2 pot beras)
  • 1 kiub pati ayam (aku guna jenama maggi, kalo rasa tak cukup 1, tambah la setengah lagi)
  • 8 gelas air
  • 1 biji bawang besar (hiris)
  • 2 biji bawang putih (tumbuk)
  • Daun sup, daun bawang
  • Sawi jeruk (tak letak pun takpe)
  • Garam (kalau nak tambah la sikit)
  • Minyak masak lebih kurang 2 sudu besar

CARA - CARA :

  • Basuh beras macam biasa, pastu kisar dengan air sikit. kalau takde blender, tumbuk tumbuk pun boleh..bagi hancur sikit. Pastu, ketepikan dulu
  • Panaskan periuk, minyak masak. Pastu, tumis bawang besar and bawang putih sampai naik bau
  • Masukkan air 8 gelas, nak lebih lagi pun boleh je..biarkan hingga mendidih
  • Masukkan beras yang dah dikisar tadi
  • Masukkan kiub pati ayam (hancurkan dulu), kacau - kacau bagi rata.
  • Perlahankan api, guna api kecik je
  • Sentiasa kacau, tak nak bagi nasi berkerak.
  • Boleh tambah garam kalau nak. Ayam, lobak, ubi kentang pun boleh jugak kalau nak tambah. Aku buat simple je ni.
  • Dannn...tunggu la sampai nasi tu dah jadi bubur.
  • Bila dah jadi bubur, boleh tutup api. Masukkan sawi jeruk, kacau - kacau.
  • Masukkan daun sup, daun bawang. Boleh hidang. Insyaallah sedap ^____~

BAHAN - BAHAN BILIS PEDAS :

  • Ikan bilis (ikut la banyak mana korang nak)
  • Telur sebiji
  • 8 tangkai lada jarum / cili padi  (lagi banyak, lagi pedas, lagi sedap!) ^____^
  • Minyak masak

CARA - CARA :

  • Panaskan kuali, panaskan minyak. Goreng bilis macam biasa. Siap goreng, ketepikan dulu
  • Dalam kuali yang sama, guna lebih kurang 2 sudu je minyak masak. Masukkan cili padi yang dah pun korang potong kecik-kecik. Kacau kacau
  • Pastuu...masukkan bilis yang korang goreng tadi, kacau kacau bagi sebati dengan cili..tapii, jangan la sampai hangus
  • Then, masukkan telur. Kacau kacau bagi rata. Siap! Boleh angkat dan dimakan dengan bubur nasi ^____~ Fuhh. Sedap!

Sekian sahaja perkongsian resepi petang ini. Selamat mencuba! Err..tunggu la bubur tu sejuk sikit baru makan, kan tak pasal pasal melecur lidah tu..hehe..