Sunday, January 31, 2010

Nak Tak??? Nak Bagi Free Je Ni

Assalamualaikum..

Selamat malam semua. semoga sihat² selalu. Hm.. Kamu yang dah mandi, boleh pegi makan malam. Yang belum mandi lagi, tolong pegi mandi dulu.. Tak mandi lagi, pukul berape nak mandi? Takkan ah tengah² malam karang baru nak pegi mandi. Huhuu. Eh..yang dah makan tu, boleh terus bace blog. Jangan pegi mane². Duduk diam². Ok. Tuan punye blog ni, punye la blogwalking sane sini, blog sendiri tak terurus, dibiarkan sepi dan kosong. Ape kes?. Mesti ade yang bosan, asal jenguk sini je..takde entry baru. Asyik yang same je. Then, blah je la. Because, there is nothing to read. Ok. Abaikan patah² perkataan BI tu, macam la aku pandai sangat speaking. Hahaa. Tapi * Ceh. Ade tapi² pulak *. Nothing la. Cuma nak cakap atau lebih kepada mempengaruhi para bloggers sebenarnya, sejak join GENG BLOGGER ni kan, dunia blog tiba² jadi lebih best la. Fun. Macam dapat semangat baru je untuk terus bergiat aktif dalam dunia blog ni! Wah..dasyat! Ok. Tak faham ape aku cakap, klik je kat Geng Blogger tu, sila daftar sebagai ahli ye * Promote! * Tak rugi pun. Feel free to join us! (^__^)

Ok. Entry aku kali ni, takde ah best sangat. Cuma nak promote benda free je * Software *. Sape tak nak benda free kan..? Mungkin dah ramai yang tau, tapi ade jugak yang tak tau kan.. Ok. Jom tengok!


1 - PHOTO SCAPE ( Software untuk edit gambar )









Ok. Tu semua fungsi² yang ade pada photo scape..dan ade banyak lagi. Best kan? Walaupun sebenarnya, aku lebih suka photoshop..tapi terpaksa makan ati berulamkan jantung je la. Hahaa. Adobe Photoshop sangat lambat bila guna kat pc aku. Jadi, aku setia ngan photo scape je la. Nak terangkan banyak² lagi pasal software ni, tak pandai sangat. Kalo berminat, boleh download kat sini, PHOTO SCAPE. Free je. Feel free to try. Ok (^__^)



2 - GEEKZ VIRUS REMOVER 4.2 BETA ( Antivirus )


 


Antivirus ini adalah made in malaysia * budak U yang cipta GVR ni kalo tak silap *. Nak terangkan banyak², memang aku tak tau sangat.. Tapi, GVR ni bagi aku ok la. Ni info sikit :
  • Automatik update virus definition.
  • Enjin Detection dinaik taraf, bleh ah detect malware2 jenis yang berubah-berubah struktur dia. Naik taraf ini menyebabkan kelajuan scanning perlahan skit..
  • Realtime protection. Kalau malware masuk ke pc dari pendrive ke, network, internet, GVR akan automatik detect.
  • Ada fungsi Quarantine, add as trust. Fungsi add as trust adalah untuk ignorekan file secara kekal ( Boleh buang balik kat option > Manage add trust ) jika file yang GVR detect adalah false positife ( Anda pasti bukan malware, tapi GVR detect sebagai malware ).
Sume info and gambar GVR ni copy dari Tuan Punya Blog GVR, cuma ade la sikit yang aku edit. Ok, nak tau lebih banyak lagi and berminat nak download..klik SINI. * Dalam blog dia nanti, kalo tak boleh download yang kat bawah tu, sila try yang kat tepi sebelah kanan pulak. Ok *.



3 - MX ONE ANTIVIRUS ( Antivirus )



Antivirus ni menarik, sebab boleh install dalam pendrive * Selalu je pendrive kena virus kan. Kite dah jaga baek² pun..tapi kalo kawan pinjam, then dia guna suka² hati dia je, tak scan dulu..tetiba dah kena virus. Tak pasal² kite punye pendrive rosak la, nak kena format balik la. Huh. Tak suka la kan. Ok, mx one ni boleh tolong lindungi pendrive korang daripada terkena jangkitan virus *. Ni pengalaman aku la, setakat ni aku guna..ok je. Selain install kat pendrive, boleh jugak install kat PC. Mx one ni boleh update * Kena update selalu la untuk kesan mana² virus terbaru. Kadang² dia outomatik update sendiri - yang install kat PC *. Ok la, malas nak cakap lagi. Download kat SINI * Kalo box download tu tak keluar, cuba cari ayat ni kat page tu.. ' Espere un momento miestras inicia su descarga, Si su descarga no inicia de click aqui '. Okeh, sila klik perkataan yang warna biru tu. Kat page mx tu la, bukan sini *.

Ok la. Setakat ni je la kot. Idea ni spontan, laen² aku tak fikir lagi. Kalo ade lagi, next time aku bagi. Ok sume, jaga diri baek². Sekarang nak sambung blogwalking. Haha. Adios (^__^)

2 comments:

sYeNgEt ke senget?? said...

i'm using photoscape, simple easy and nice.. just takleh crop shape.. sume petak je..

Nurul Farhana said...

yups..
tu je la yg x best skit, xleh nk crop shape..
kalo bleh crop shape..baru la ala² photoshop skit kot..huhu..