Sunday, February 28, 2010

Edit Gambar Guna Photoscape. Entry Perasan. Bosan Lalalaa T__T

Assalamualaikum.


Hai semua. Salam Maulidur Rasul (^___^)


Takde idea nak taip ape ni. Tapi sebab dah lama tak update, hari ni try untuk update something. Kalo ikutkan hati, nak mula buat entry ni, dari pukul 10.30 malam tadi lagi. On PC, online. Hm..still macam hari² sebelum ni. Haish. Geram betul, kenapa la line internet ni sangat² la menyakitkan hati.  Rasa cam rugi je bayar! Haish. Kenapakah??? * Celcom tolong jawab! (T____T) *. Bosan punye pasal, tunggu loading page lama sangat. Aku baring dan mula berangan. Ye..berangan sampai tertido. Heh. Bangun² je dah pukul 2 pagi. Hohoo.


Dah la mimpi seram tadi. Sebab tido tak gosok gigi, tak basuh kaki dan muka pun tak cuci. Buang air kecik pun tak. Haish. Patut ah mimpi seram. Masih dalam keadaan mamai². Bangun dan selesaikan ape yg patut, step by step. Dah cuci muka ape sume. Dah segar balik dah. Mula mengadap PC. PC pun masih on. Line internet je still macam tadi. Hmm.. (~___~).


Ok la. Sebenarnye, malas nak cakap panjang² ni. Tak tau pun nak cakap pasal ape. Selama tak update, selama aku bosan dengan line internet yang macam siput ni * serius sangat bosan! *. Aku rajin² kan diri pegi edit mana² gambar yg ade dalam PC ni. Edit guna photoscape je. Photoshop takde * Dah banyak kali dah aku cakap ayat ni sebelum ni. Huhuu. Sebab sekarang, macam takde orang yang nak guna photoscape. Nak buat macamana, photoshop lagi best, photoscape tak berapa nak best kot *. 


Lantak la. Walaupun guna photoscape je, aku tetap berpuas hati dengan hasil gambar yang di edit. Photoscape ni takde ah teruk sangat pun, walaupun tak boleh la nak lawan ngan photoshop. Tapi, Ok la. Banyak fungsi. Paling penting, senang nak guna. Ok la, tak nak cakap lagi. Korang layan gambar je la. Kalo tak nak tengok pun takpe, tak paksa pun..huhuu * Banyak gambar sendiri je ni. Bukan nak tayang muka. Cuma nak tunjuk hasil edit gambar guna phostoscape. Ye la, karang kalo tak cakap awal²..nanti ade pulak orang cakap aku ni perasan, nak tunjuk² gambar pulak (T____T). Hohoo. Jadi, harap memahami tujuan asal letak gambar² ni *. Disebabkan line celcom yang comel sangat ni, aku terpaksa kecikkan size gambar. Beberapa kali try upload..balik² failed. Benci (T___T). Ok. Kalo berminat, nak download photoscape..klik SINI.





* Gambar raya tahun lepas, time ni kat KK *
* Camera : Sony Ericsson Cyber-shot K800i *




  * Ni gambar matahari time pagi ~ dalam jam 8, 9, 10 kot. Aku lupa dah ^___^ *
* Camera : Sony Ericsson Cyber-shot K800i *



 * On the way ke bandar tawau ngan family. Cahaya matahari sangat best ^___^ *
* Camera : Sony Ericsson Cyber-shot K800i *



 * Adik sepupu, Hasya Sofia a.k.a Acha. Nih time jaga dia kat Terengganu hari tu *
* Camera : Sony Ericsson Cyber-shot K800i *



 * Gambar ni lebih kurang je cam gambar kat atas yg pakai tudung belang sama tu *
* Camera : Sony Ericsson Cyber-shot K800i *



 * Yang ni pun sama jugak. I mean, tempat, masa dan model yg sama. Hohoo *
* Camera : Sony Ericsson Cyber-shot K800i *


 * Sama jugak cam gambar kat atas atas atas ^___^ *
* Camera : Sony Ericsson Cyber-shot K800i *




* Dalam pukul 6++ pagi kalo tak silap. Kat Sabah, memang awal lebih kurang 1 jam *
* Camera : Sony Ericsson Cyber-shot K800i *



 * Tudung cam senget je kan? Hahaa.. (T___T) *
* Camera : Sony Ericsson Cyber-shot K800i *



 * Adik kesayangan, Ain ♥___♥ *
* Camera : Digital Camera FinePix A700 ~ FujiFilm *



* Teddy Bear, Ain punye *
* Camera : Digital Camera FinePix A700 ~ FujiFilm *



 * Takde motif (T___T) *
* Camera : Sony Ericsson Cyber-shot K800i *



* Last year, sehari sebelum raya, time ni nak pegi KK *
* Camera : Sony Ericsson Cyber-shot K800i *



 * Pagi, sebelum adik berangkat balik Matrik Labuan. Itu adik, bukan mak ^___^ *
* Camera : Digital Camera FinePix A700 ~ FujiFilm *



 
* Time bercuti sebulan kat rumah mak cik, Terengganu *
* Camera : Sony Ericsson Cyber-shot K800i *


* Ok. Last picture. Sebelum bukak koperasi, beberapa hari lalu *
* Camera : Digital Camera FinePix A700 ~ FujiFilm *




Ok la. Penat. Akhirnya, setelah beberapa kali gagal nak publish. Semuanya gara-gara line tenet yg comel sangat ni. Sorry la ek, muka aku je banyak. Gerenti korang pun dah cakap aku perasan lelebih ni. Hohooo. Takpe. Takpe. Takpe. Ok. Nak tido dah (=___=)

17 comments:

Muhammad Safie said...

boleh tahan gak..slalu saya kalau edit photoshop + photoscape skali.. Photoscape user friendly sikit..Senang nak guna..Tekan2 je..kalau photoshop kene tekan+tekan+tekan+tekan+tekan... banyaknye nak tekan..

Mr.Z said...

lawa2..tapi kalau pakai kamera DSLR lagi lawa.tapi kena pandai guna gak la..photoshop macam banyak sikit function kena taw kalau nak guna..but i prefer photoshop..try la blaja..lama2 syok je rasa nak guna ;)

Nurul Farhana said...

m. safie ~ yup, photoscape mmg sng sikit nak guna..photoshop pun best, nak² fungsi warna..bnyk.

mr.z ~ takde duit lg nak beli DSLR, niat nak beli tu ade la jgk..ntah la bila..huhuu.. photoshop mmg best, mslhnye..bila install kat PC sy..PC jd slow sikit..tu yg malas tu.. maybe next time la kot. skrg lbh selesa guna photoscape je...

Aujinz said...

suka photoshop..

macam macam adaaa...

Nurul Farhana said...

^___^

luvly mya said...

wow..cantek edit..selalu x reti nak guna photoshop..ehehe

silencer@chaie said...

jadik followers ke 100!! yeah..

Nurul Farhana said...

luvly mya ~ thanks..tekan² je..huhuu..photoshop, sy pun tak pandai gak..sikit² tau la.. =]

silencer@chaie ~ thanks... =]

sasha* said...

muka u mcm familiar la

Nurul Farhana said...

ye ke?

huhuu..kite kenal kot.

jap nak pegi blog u..

alif said...

cantik la..post la kat flickr..


alif follow ni sbb page ni cute,salam kenal kat www.syoknyaDownload.blogspot.com ,follow me back dan alif akan up your trafik everyday..

Privacy_Resident said...

nice :)

Fatul Akrul Ramli said...

piwwiitt .. cun la

Nurul Farhana said...

aliff ~ tq aliff. smlm nk follow..tp xdpt,tenet slow..jap g try ek. psl flickr tu akan d fikirkan. ske ambik gmbr, tp bkn terer pun..suke² je.. =]

privacy ~ tq...

Fatul ~ eh. cun ke..hahaa...takde ah, biase je.. =] tq.

I n n z said...

aaaaa
ta leyh nk jerit kat shout box.
sbb lappy kecik ;(

jadi jerit kat cni je erk :)

hyeeeee :D

lieya orange M.I. said...

lawa=lawa=D

Nurul Farhana said...

innz ~ huhuu..tq. shoutmix kat sidebar yg boleh bukak tutup tu kdg² lmbt kuar la...skrg dh buang dh. ltk kt sidebar je..xpyh bukak tutup dh..

lieya ~ hohoo. biase je..tak terer pun.. tq singgah. =]