Thursday, April 29, 2010

Senyum Itu Satu Sedekah. Nak Senyum Pun Susah ke???

* Saye suke senyum (^___^) Poyo. Hahaa *

Assalamualaikum. Sebenarnye, ni entri lame. Sebab takde idea nak update pasal ape. Ok lah, aku up balik entri ni. Lagipun, entri ni aku tulis sebelum aku join GB lagi..jadi, memang tak pernah ping kat GB. GF lagi la tak pernah. Huhuu. Ok la, bace je la al-kisah pasal senyum ni.

Kalo aku senyum kat korang, then korang rase aneh. " Apehal pulak minah ni senyum² ni? ". Abaikan je persoalan korang tu. Jangan tanye aku, kenape aku senyum * Eh, apehal senyum pun salah ke? Tak boleh? *. Kalo korang nak tau la. Aku memang suke nak senyum. I love to smile. Tak kira la sape pun manusia tu. Kalo mood aku ok, aku memang tak kedekut pun nak senyum. (^__^) See. Kalo boleh, aku nak senyum lebar lagi. Sampai ke telinga. Tapi, mustahil la kan? Mane ade manusia yg senyum sampai ke telinga. Karut. Kartun ade la. * Heh. Over pulak kau ye nak senyum sampai ke telinga. Jangan riak. Dosa tau. Karang terkoyak mulut tu baru tau (T___T) Ok. Ok. Sorry *.

Ok. Aku tak tau la kenape aku nak create entry ni. Suke2 je * Sebab nak cakap, aku memang suke senyum. Heh. (^__^) *. Persoalannye, kenape mesti senyum? Yups. Kenape?? Aku bukan cakap pasal senyum sebab nak usha seseorang yg kite suke. Bukan senyum sebab nak tunjuk kat orang yg kite ni memang comel, kiut, lawa, cun gile kalo senyum. Tak. Bukan jugak senyum sebab nak tayang gigi emas atau berlian kite yg berkilau kilau tu. Bukan. Heh. Ade ke?

Ok. First. Try to learn's how to smile. Then, smile (^__^). Senyumlah kat sume orang, sume orang yg mendiami Planet Bumi ni * Kenal tak kenal, senyum je *. Jangan sombong. Bukan susah sangat pun nak senyum. Tak kena bayar pun. Lagipun, senyum tu kan satu sedekah. Tak rugi, dapat pahala lagi ade la. Kan? * Kau dah senyum manis cam madu, orang tu tak senyum pun. Dia boleh buat dek je. Ok. Tak payah la kau kisah sangat pasal orang tu. Orang tu senyum ke tak, tu belakang kira. Lantak dia la kan. Kau bukan kacau dia, bukan nak usha dia pun. Kau cuma bagi sedekah je sikit. Memberi itu kan lebih baik daripada menerima. Kan? Ade kaitan ke ni??? Heh (^__^) *. Tapi kawan², jangan lupa ye. Senyum dengan hati yg ikhlas. IKHLAS YE. Bukan senyum sebab ade udang di sebalik mee kari * Siyes Cik Ana. Jangan main². Ok. *

Second. Senyum memang tak salah. Malah digalakkan bagi mengeratkan lagi hubungan persaudaraan sesama insan, sesama manusia, sesama mahkluk tuhan. Tapi, senyum pun ade batasnye tau. Senyum biarlah kena pada masa. Jangan pulak, time kawan kau kena marah teruk² ngan bos. Kau pulak senyum² tengok dia. Tu kurang ajar namenye. Sengaje cari nahas * Free² je lepas ni dapat makan kasut dia yg dah sebulan tak cuci. Erk? Ape kau rase? Oren??? Hahaa (T__T) *. Ape hal pulak kau nak senyum² kat dia time dia kena sembur 'baekkk punyer' ngan bos??? Ape, takde mase lain yg lebih sesuai sikit ke nak sedekahkan senyuman kau tu? Senyum memang mudah. Tapi..bukan boleh senyum sesuke ati je tau. Agak² ah sikit.

Third. Aku nak tido dah. Hahaa. Ok. Ok. Gurau je. Jangan ah siyes sangat. Ni bukan entry misteri nusantara pun. Bukan. Ok. Jangan buat muka siyes, muka seposen pun dah cukup. Third. Aku takde idea dah nak cakap ape lagi ni. Hehe. Fine. Two minute.

Ok. Err. Ok. Ape korang dapat kalo korang senyum? Ape ganjarannye??? Emas ke? Permata ke? Berlian ke? Perak ke? Eh. Tak payah nak berangan lebih. Takdenye kau senyum, orang nak bagi kau emas ke, permata ke, berlian ke, perak ke. Tak de! Kau cuma dapat, PAHALA je. Tapi, kau punye feeling..memang bahagia abis. Macam terbang di awan awangan. Happy sesangat. Tu pun kalo kau senyum dengan ati yg ikhlas la. Tak caye? Cuba try test, tengok ape feeling lepas tu. Huhuu. Kalo senyum ngan ati yg ikhlas, kite rase bahagia je hidup. Kite rase happy je. Hari² yg dilalui, terase lebih bermakne. Rase cam senang je ati. Rase semangat nak teruskan perjalanan hidup sehari hari. Rase cam best ah. Rase... Macam2 rase ah * Hahaa. Malas nak explain. Aku tak tau dah nak cakap ape lagi ni *.

Well. Aku cuma nak cakap. Diri kite ni, JANGAN AH SOMBONG SANGAT. Tak kemane pun. Hidup ni, cuma sekali je tau. Tak de gunenye nak sombong². Cuba² la belajar sikit untuk jadi orang yg MEMBERI SEMANGAT kepade orang² di sekeliling kite * Aku maksudkan. Bila kite senyum, orang² di sekeliling kite pun akan turut merasai keceriaan, kegembiraan kite tu. Itulah senyuman semangat yg membuatkan kite dan orang² di sekeliling kite lebih bersemangat lagi nak teruskan perjuangan hidup sehari hari ni. Tak faham ape aku cakap panjang lebar ni, tak payah tanye ok. Aku pun tak berape nak faham sangat ape aku cakap ni. Heh (T__T) *.

p/s : Enjoy Ur Life. But, Don't Forget. Kebahagiaan Dunia Itu Bukanlah Segala-galanye. Kebahagiaan Akhirat itu lebih penting. * Aku sedar aku bukan manusia yg sempurna, aku punya banyak kelemahan. Masih terlalu banyak yg perlu diperbaiki. Same² la kite berusaha ke arah kebaikan. Tak rugi. Ganjarannye, SYURGA yang KEKAL ABADI. Insya'allah *.

6 comments:

saya_arief said...

saye pown suke senyom..hoho.

Kapten said...

aku time keja susah nak senyum... grrrrrrr



Latest Entri:
KANTOI AKU MEMINATI SESEORANG

Nurul Farhana said...

arief - bagus! jgn kedekut senyum =]

kapten - haha...tu pasal la asyik tensen je kan..hohoo.. =p

~uǝǝʇɐɟ said...

hee
salam bloggers
saya follow awak
harap hit me back =]

saya suka senyum walau pahit mana pun,senyum ubat segalanya.saya sorok segala masalah,melalui senyum.janji mereka balas senyuman saya,saya dah bahagia ;))

apple said...

nice one!nice pic!nice smile!

Nurul Farhana said...

fateen - ok. tq. sy suke senyum..mgkin sebab maksud nme sy 'cahaya kegembiraan' huhuu...

* sengal. huhu (T___T) *

apple - huhu..nice comment =] tq